Kurdikevät / The Kurdish Spring
Story only in FinnishIrakin Kurdistanin pääkaupungissa Erbilissä huomio kiinnittyy ensimmäiseksi valtavaan Kurdistanin lippuun, joka liehuu keskustassa sijaitsevan linnoituksen päällä. Vierailu Salahaddinin yliopistossa ei jätä epäilystä siitä, että itsehallintoalue kouluttaa tulevan itsenäisen Kurdistanin älymystöä lähettämällä tuhansia opiskelijoita täydellä stipendillä opiskelemaan ulkomaille.
Itsenäisyyden janon voi aistia.
Kurdistania pidetään Irakin turvallisimpana alueena, ja vakaus ja turvallisuus ovat houkutelleet alueelle paljon ulkomaisia sijoittajia. Luonnonrikkauksia, kuten öljyä ja maakaasua riittää. Valtion rakenteet aina omaa armeijaa myöten ovat olemassa.
Suhteet Irakin keskushallintoon ovat kuitenkin kireät: Irakin ärsytykseksi kaikkia tuloja ei kierrätetä Bagdadin kautta, vaan öljyntoimitussopimuksia on solmittu suoraan ulkomaisten öljy-yhtiöidenkanssa. Myös itsehallintoalueen ja Irakin raja-alueista kiistellään.
Irakin Kurdistan tuskin tyytyy jäämään Bagdadin alaisuuteen pitkään. Itsehallintoon tyydytään vain niin kauan kuin se edistää itsenäisyyden tavoitetta. Sen saavuttamisessa Irakin Kurdistanin itsehallintoalue on kaikista kurdialueista pisimmällä.
Lue yhdessä Ari Kerkkäsen kanssa kirjoittamamme artikkeli kokonaisuudessaan Ulkopolitiikan verkkosivuilta.